QI Balans    Tjänster

 
     

Föreläsning / Kurs / Konsultation

- Qigong
- Ergonomi
- Stresshantering
- Arbetsteknik/Förflyttningsteknik/Ryggskola

 

Behandlingar

  Qigong
  Akupunktur
  Massage: Huvud-nacke-käkar
  Avspänning
  Andningsträning
  Stretching
  Kroppskännedomsträning

 

 

Qibalans tar emot Friskvårdschecken. Glöm ej ta med legitimation vid betalning.

 
     

Qigong

Qigong är en fler tusenårig kinesisk metod som ser hela människan. Läran är grunden för akupunktur, akupressur ,Ta Chi och hela den traditionella kinesiska medicinen (TCM). Den bygger på mångtusenåriga studier av sambandet mellan naturens och människans livsprocesser.

Qigong är oftast mycket enkel och lätt att utöva för alla. Det finns mer avancerad Qigong då den utövas på en hög fysisk prestationsnivå som kampsport och djupt mentalt som ren meditation.

Med hjälp av naturliga enkla rörelser skapar man balans och god hälsa genom att påverka akupunkturpunkterna i kroppen. Det är både förebyggande och läkande och skapar ett längre liv enligt kineserna.

Kombinationen rörelse, andning och koncentration gör att man ökar rörelseförmåga, fysisk och mental uthållighet samt den egna kroppsmedvetenheten genom bättre balans och koordination.

Qi är det kinesiska ordet för livsenergi (fysisk och mental kraft samt välmående).

Gong betyder rörelse, arbete eller extra ordinär prestation och skicklighet.

Gigong ökar individens kapacitet att stärka livsenergin. Den behöver vi för att klara den stress vi utsätts för och för att kunna återhämta oss bättre. Med regelbunden träning kan man uppnå den fysiska och mentala nivå man behöver och känna sig stark, lugn och stabil. Man blir mer medveten om att skapa balans i tillvaron och därmed mer kapabel att hantera olika påfrestningar i vardagen.

Andningen spelar en stor roll i qigongträning och den samspelar med rörelserna.. Andningen kommer naturligt i rörelserna och är inte något som ska hindra qigongträningen.

Bra att veta vid Qigongträning:

  När du tränar Qigong krävs ingen speciell klädsel men det är en fördel att ha skönt sittande kläder och barfota.
  Det är bra att ha med sig en vattenflaska.

Om du vill veta mer om Qigong: www.qigongakademien.com    www.mediqiakademien.se

 

 

Akupunktur

Enligt Traditionell kinesisk medicin(TCM) har vi ett medfött akupunktursystem precis som vårt blod-, lymf-och nervsystem. Det är uppbyggt på samma sätt hos alla men fungerar ändå olika från individ till individ. Akupunktursystemet består av meridianer eller kanaler och punkter som är uppbyggda av Qi=livsenergi. Varje punkt har sin specifika betydelse och mellan punkterna strömmar Qi i meridianerna som ett kroppseget energisystem.

Genom att sätta nålar på de specifika punkterna kan man påverka och aktivera akupunktursystemet för att uppnå önskad effekt . Nålarna sätts ofta individuellt då akupunktursystemet fungerar olika hos oss.

Det går även att påverka akupunktursystemet med Akupressur och Qigong.

 

 

Massage: Huvud-nacke-käkar

Massage är en del av behandlingen vid spänningssymptom i syfte att släppa spänningar och bryta en ”låsning” och därmed öka blodcirkulationen för att tillföra de kroppsegna läkningsmekanismerna.

Den består av lätt massage med inslag av akupressur dvs. tryck på akupunkturpunkter för att öka effekten.

Det är en behandlingsmetod som kan fungera bra vid lindrigare besvär och förebyggande.

 

 

Avspänning

Avspänning är en mycket bra och effektiv metod som man använder för att kunna återhämta sig och uppnå en känsla vila och balans. Genom en kort värdefull paus eller avbrott i vardagen är det ett bra sätt att rensa tankarna och stressen. De som tränar regelbundet kan även uppnå en mer meditativ effekt. Det går att öva på många sätt med olika metoder. Både liggande, sittande eller stående. Att ge sig den korta tid som behövs en gång om dagen, är mycket bra för att kunna återhämta sig både fysiskt och mentalt. Har du inte provat eller ännu inte hittat ditt eget sätt för avspänning och återhämtning är det väl värt att prova.

 

 

Andningsträning

Andningen är livsavgörande och vi mår alla bra av att uppmärksamma hur vår andning "mår". En normal frisk andning är grunden för vår hälsa. Den ingår i vår cirkulation och har stor inverkan fysiologiskt och psykologiskt. Många har fått uppmärksamma andningen vid profylaxträning som ett viktigt redskap för att klara av den kraftansträngning som förlossningen är. Även de som utövar fysisk aktivitet eller sång blir medvetna om hur viktig andningen är för uppnå ett bra resultat. Hos de flesta av oss tas andningen för givet och noteras inte i det vardagliga livet. Andningen påverkas av vilket tillstånd vi befinner oss i och vid stress drar kärlen ihop sig och andningen blir ytligare. Ett tillstånd som är ohälsosamt under en längre tid. Det finns olika metoder att träna och känna in sin andning och Qigong kan vara en bra metod.

 

 

Stretching

Det är viktigt att sträcka ut musklerna. Muskeln drar ihop sig när den spänns och det är naturligt. När muskeln inte får slappna av och vila efter spänning förkortas den till slut och följden blir minskad rörlighet som till slut skapar problem i form av värk och skador.

Att ta ut rörligheten varje dag är a och o för vår kropp och kan räcka för att förebygga besvär och skador.

 

 

Kroppskännedom

Alla har vi vår kropp men hur väl känner vi den. Som små undersöker vi vår kropp och lär oss att använda den men för de flesta av oss stannar kunskapen om den egna kroppen där. Vi har alla god nytta av att känna till hur kroppen fungerar och mår. Det är bra att ha en uppfattning om sitt normala tillstånd i kroppen och lära sig lyssna på kroppens signaler.

Målet bör inte vara att pressa kroppen så långt det går för att prestera mer utan utgå från den kropp man har och den fysiska nivå man befinner sig på.

Det handlar om kondition, styrka, balans och rörlighet och att hitta den nivå som behövs för att klara sig i sitt dagliga liv.

     
     
 

QI Balans © 2014     privacy policy      Org.nr: 556434-8778      E-mail: info@qibalans.com      Telefon: 070-751 72 22      Bankgiro: 5368-2332

Webbdesign & bilder ©  Mangofoto 2014